Till Anders hemsida Alla filmer
Några ord om några filmer


Lilla Helgonet (1944)

"Marsch i säng! Du får INTE se hur filmen slutar!"

Filmen som Karl-Bertil Jonsson inte får se slutet av är "Lilla Helgonet" från 1944.

Jag har sett "Karl-Bertil Jonssons julafton" varje jul i 20–30 år nu, men precis som Karl-Bertil har jag inte fått se hur filmen slutar.

Men nu var det äntligen dags.

"Det skulle allt smaka det! I ett nunnekloster!"

Filmen bygger på operetten "Mam'zell Nitouche" författad av Hervé och med libretto av Henri Meilhac och Albert Millaud som uruppfördes i Paris 26 januari 1883. I Sverige sattes den första gången upp på Djurgårdsteatern i Stockholm senare samma år. Den har sedan satts upp många gånger under åren, bland annat på Fredriksdalsteatern 1973 och 1984 med Nils Poppe som Celesin/Floridor. Den har också filmats i andra länder utöver Sverige, bland annat i Danmark 1963 under titeln "Frøken Nitouche".

Stockholmspremiären skedde 1 augusti 1944 på Royal. Filmen fick blandad kritik. Marguerite Vibys insats uppskattades av de flesta, och filmen ansågs överlag småtrevlig. Vissa recensenter muttrade och tyckte att det var en rentav barock idé att filma en så gammal operett.

Klipp ur filmen förekommer förutom i Karl-Bertil Jonssons julafton även i ett avsnitt av tv-serien "Rederiet" från 1998 när Uno tittar på teve i sin hytt.

Av Anders Hultman, januari 2021.

< Förra filmen | Nästa film >
Till listan över filmer