Till Anders hemsida Alla filmer
Några ord om några filmer


The Dam Busters (1955)

Flera gånger i filmen "Pink Floyd – The Wall" (1981) sitter huvudpersonen Pink och tittar på en svartvit krigsfilm på teve. Jag har sett "The Wall" säkert 20 gånger från 80-talet och fram till nu, men det var inte förrän i somras som jag kom på att jag borde ta reda på vad det är för film han ser, och idag blev det till slut så att jag också såg den.

Filmen är "The Dam Busters" från 1955, det årets mest populära film i Storbritannien. Den handlar om Operation Chastise, när brittiskt bombflyg under en natt 1943 förstörde flera kraftverksdammar i Tyskland. Man flög på extremt låg höjd längs med smala båtkanaler och floder och använde en nyutvecklad, experimentell bomb som måste släppas på exakt rätt ställe och med rätt hastighet för att studsa på vattenytan och sjunka ner vid dammens kant och sedan sprängas på botten.

När jag efteråt läste mer om filmen såg jag att dessa scener också var en stor inspiration till scenerna i första Star Wars-filmen (1977) när de flyger i en lång, trång passage och ska släppa en bomb på exakt rätt ställe, så att den kan åka ner i ett hål och spränga Dödsstjärnan. En del av dialogen i "The Dam Busters" användes också i "Star Wars", och det var också samma filmfotograf, Gilbert Taylor, som arbetade med båda filmerna.

Av Anders Hultman, mars 2021.

< Förra filmen | Nästa film >
Till listan över filmer