Till Anders hemsida Alla filmer
Några ord om några filmer


Bigbug (2022)

Jean-Pierre Jeunets senaste film spelades in under tiden det var corona-lockdown, och handlar om hur sju människor blir instängda i en stor, färgstarkt inredd förortsvilla tillsammans med sina hushållsrobotar. Likt HAL i "2001" vägrar det nya AI-systemet som styr världen att öppna dörren.

Tempot är lugnt och stadigt fram till ungefär halva filmen då den tappar fart och hamnar i en slags Mexican standoff som bara pågår och pågår. Tre parter – människorna, de goda robotarna och de onda robotarna – mest bara står och betraktar varandra och inget händer.

Filmen består av ett hopkok av motiv vi känner igen från Stepford Wives, Judge Dredd, Terminator, Fahrenheit 451, Brazil, Running Man, Hunger Games och den animerade filmen Robots från 2005. Bra inspirationskällor alltihop, men filmen kommer inte med så mycket eget, och ingen idé fullföljs riktigt.

Ändå värd att se om man som jag gillar Jeunets egensinniga blandning av fantasy, realism och science fiction. Långt ifrån så bra som "Delikatessen" (1991) och "De förlorade barnens stad" (1995) men betydligt bättre än hans näst senaste film, "T.S. Spivets fantastiska resa" (2013).

Av Anders Hultman, februari 2023.

< Förra filmen | Nästa film >
Till listan över filmer