Till Anders hemsida Alla filmer
Några ord om några filmer


Barbie (2023)

Barbie bor i sitt rosa Barbie-hus i den rosa Barbie-världen. I filmen ser vi henne som en människa, men hon beter sig som en docka som någon leker med. Hon går inte i trappor utan flyttas hela vägen i ett enda steg. När hon häller upp juice i ett glas, lyfter det mot läpparna och dricker finns det ingen vätska, för det gör det inte när man leker med dockor.

I Barbie-världen bor också många andra Barbies, med olika yrken och tillbehör, i enlighet med de olika paket som sålts genom åren. Där finns också flera olika Ken, med sina yrken och kläder. Problemen börjar när den Barbie som är huvudperson plötsligt får existentiell ångest. Hon får veta att enda sättet att bota detta är att åka till den verkliga världen, och hitta den flicka som leker med denna Barbie, för känslorna hon känner kommer egentligen från henne.

Så Barbie tar sin rosa Barbie-bil, råkar få Ken med sig, och åker iväg på The Yellow Brick Road (som här såklart är rosa istället) och kommer till slut fram till vår värld där både Barbie och Ken får en kraftig kulturchock. Vår värld var visst inte det feministiska paradis som Barbie trodde. Samtidigt märker Mattel, företaget som tillverkar Barbie, på något övernaturligt sätt att en Barbie har korsat gränsen mellan världarna, och börjar leta efter henne för att föra henne tillbaka. En vild jakt tar vid, där alla springer fram och tillbaka på ett ganska rörigt sätt, inte helt olikt en scen ur Benny Hill. Det är bara Yakety Sax som saknas. Många gånger blir det ärligt talat rätt fånigt. Flera av rollfigurerna håller också alldeles för långa monologer. "Show, don't tell" är inget ideal som man följer här. Det är prat, prat, prat. Förvisso om viktiga ämnen, men ändå.

Av Anders Hultman, oktober 2023.

< Förra filmen | Nästa film >
Till listan över filmer