Till Anders hemsida Alla filmer
Några ord om några filmer


Alien Resurrection (1997)

Av någon anledning verkar den allmänna meningen att "Alien Resurrection" är väldigt dålig. Det tycker verkligen inte jag. "Alien 3" (1992) däremot tycker jag är usel, och jag tycker att det är mycket tråkigt att det manus som min favoritförfattare William Gibson skrev till "Alien 3" aldrig blev filmat. Den filmen hade kunnat bli så mycket bättre.

Nå, "Alien 4" då. Vi befinner oss på en hemlig militär forskningsstation i en del av rymden där inga lagar gäller. Militären vill så gärna tämja och utnyttja de tidigare filmernas monster som ett vapen. Men det går ju såklart inte alls. Precis som i de tidigare filmerna får vi en situation där monstren dödar en efter en ur besättningen, och där lösningen är att utrymma rymdstationen och spränga den med alla monster kvar ombord.

Jag antar att anledningen till att filmen är så illa sedd är att den är filmad i en annorlunda stil än de tidigare. Istället för att bara reprisera sin roll som badass krigarbrud får Sigourney Weaver spela sin roll som Ellen Ripley på ett rätt annorlunda sätt. På grund av den kloningsprocess hon genomgått har hon fått en del av monstrets egenskaper. Hon har nya instinkter, kan lukta sig till saker som ingen annan märker, och rör huvudet på ett nytt, karaktäristiskt sätt. Mycket mer organiskt, djuriskt.

Det finns absolut saker med filmen som inte håller riktigt. Flera av grundpremisserna är orimliga. Varför behöver militären över huvud taget piraternas tjänster? Först kan man inte skjuta inne i rymdstationen på grund av risken att ha hål i skrovet, men sen skjuter alla ändå. De ska föreställa vara långt bort i rymden där ingen kan se dem, men har ändå bara tre timmars resväg hem. Ibland är monstrens blod frätande, ibland inte. Och så vidare. Men eftersom jag gillar regissören Jean-Pierre Jeunets särskilda estetik och flow kan jag bortse från det, och får en visuell fest som funkar hur bra som helst.

Av Anders Hultman, oktober 2023.

< Förra filmen | Nästa film >
Till listan över filmer