Till Anders hemsida Alla filmer
Några ord om några filmer


The Legend of Billie Jean (1985)

Kaj Kindvall avannonserar en ny låt i Tracks, september 1985:
Pat Benatar där med en rivig sak, "Invincible", som är temat i en ny amerikansk film, "The Legend of Billie Jean". Nej, den har faktiskt inget med Michael Jackson att göra. Nej, den handlar om en ung tjej som går under jorden och försvinner spårlöst sen hon gjort sig skyldig till ett brott. Men som det ser ut just nu kommer den här filmen inte att dyka upp på svenska biografer, men vi fick i alla fall höra låten med Pat Benatar.

Det visar sig nu när jag till slut ser filmen att den här beskrivningen inte riktigt stämde. Sjuttonåriga Billie Jean och hennes lillebror Binx (Christian Slater i en tidig roll) hamnar i bråk med ett stökigt ungdomsgäng som har sönder Binx scooter. Att laga den skulle kosta 608 dollar, och syskonen går till gängledarens pappa för att få detta betalt. Men även pappan är en elak typ, och mötet slutar med att Binx råkar skottskada honom. Billie Jean, Binx och två kompisar flyr i bil och blir efterlysta av polisen. Det är alltså egentligen inte Billie Jean som gjort något brottsligt, utan hennes bror. Man kan heller inte säga att de försvinner spårlöst. Tvärtom träffar de hela tiden olika andra ungdomar som hjälper dem, och snart har Billie Jean blivit en hjälte och ledare för en ungdomsrevolt.

Jag förstår att filmen aldrig fick svensk distribution, för den är precis så dålig man kan tänka sig. En tramsig 80-tals-ungdomsfilm med många helt orimliga inslag. Som detta att både Billie Jeans supporters och gängledarens pappa låter tillverka merch, för och emot henne. Tröjor! Kepsar! Bumper stickers! Och trots att både Billie Jean och Binx blir utsatta för flera olika våldsbrott verkar de inte lägga någon större vikt vid det, utan den upprättelse de vill ha handlar enbart om dessa 608 dollar till scootern som de pratar om gång på gång, på ett lätt maniskt sätt.

Av Anders Hultman, oktober 2023.

< Förra filmen | Nästa film >
Till listan över filmer